top of page

Insecten en vogels , hoe maken we onze tuin winterklaar ?

Het winterklaar maken van je tuin voor dieren en insecten een belangrijke bijdrage leveren aan de overleving en het welzijn van lokale wilde dieren tijdens de koude maanden. Hier zijn enkele stappen om je tuin winterklaar te maken voor dieren:

Ruim niet alles op laat wat bladeren en dood plantenmateriaal liggen: Laat enkele bladeren en dood plantenmateriaal in je tuin achter, omdat dit schuilplaatsen en voedsel kan bieden aan insecten en andere kleine dieren, zoals egels.

Zorg voor vogelvoeding: Plaats vogelvoeders met zaden, noten en vetbollen in je tuin om vogels te voorzien van voedsel tijdens de winter. Zorg ervoor dat je de voeders regelmatig bijvult.

Bied vers water: Zorg ervoor dat vogels toegang hebben tot vers water, zelfs als het vriest. Je kunt een verwarmd vogelbad of een waterverwarmingselement gebruiken om het water vloeibaar te houden.

Plant struiken en bomen: Plant struiken en bomen die bessen dragen of vruchten produceren in de winter. Deze kunnen een waardevolle voedselbron zijn voor vogels en andere dieren.

Creëer schuilplaatsen: Plaats vogelhuisjes, nestkasten en insectenhotels in je tuin om dieren te voorzien van beschutting tegen de koude en slechte weersomstandigheden.

Laat een deel van je gazon wild: Laat een deel van je gazon ongemoeid, zodat wilde bloemen en grassen kunnen groeien. Dit biedt voedsel en schuilplaatsen voor insecten en andere kleine dieren.

Voer egels: Als je egels in je omgeving hebt, overweeg dan om egelvoer, zoals kattenbrokken of speciaal egelvoer, in een beschutte plek in je tuin te plaatsen.

Plaats een composthoop: Composthopen kunnen insecten aantrekken en zorgen voor een overvloed aan voedsel voor vogels.

Beperk het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen: Verminder het gebruik van pesticiden en herbiciden in je tuin, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor wilde dieren.

Controleer op konijnen: Als je in een gebied woont waar wilde konijnen voorkomen, zorg er dan voor dat je tuin omheind is om te voorkomen dat ze je planten beschadigen.

Door deze stappen te volgen, kun je een gastvrije omgeving creëren voor wilde dieren in je tuin tijdens de wintermaanden. Het ondersteunen van de lokale biodiversiteit is niet alleen goed voor de dieren, maar kan ook leiden tot prachtige waarnemingen en een meer ecologisch evenwichtige tuin.

Niet alles hoeft gesnoeid en kaal gezet te worden in de winter. Laat ons meedenken uw tuin winterklaar te maken.

bottom of page